De groententuin van Europa
Heerlijke zongerijpte tomaten, malse blaadjes sla, frisgroene boontjes… De lekkerste groenten van Europa komen uit… Mechelen! Ontdek deze geschiedenis om bij te watertanden.
Heerlijke zongerijpte tomaten, malse blaadjes sla, frisgroene boontjes… De lekkerste groenten van Europa komen uit… Mechelen! Ontdek deze geschiedenis om bij te watertanden.
Wie zit er niet graag in de tuin of het park. Tuinen zijn er in veel vormen en soorten in Vlaanderen. Zoals de Japanse tuin in Hasselt, een van de grootste in Europa.
Duik in het schitterende schilderij 'De bietenoogst' en ontdek de spanningen tussen stad en platteland rond het begin van de 20e eeuw.
Kinderen in de Westhoek maken met Sint-Maarten een lantaarn van een uitgeholde biet. In Galmaarden, Tollembeek en Vollezele gaan kinderen op oudejaarsdag van deur tot deur om hun ‘godsdeel’ te vragen.
In de oude fabriek ontdek je van naadje tot draadje hoe stroop gemaakt wordt. Gelegen tussen uitgestrekte boomgaarden was Borgloon sinds begin vorige eeuw de bakermat van de stroopnijverheid. Niet voor niets dat de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ kregen.
Duik en vlieg gedurende een bezoek van 1,5 uur in het proces van biet tot suiker. Een bezoek dat meer dan 180 jaar traditie en innovatie koppelt aan milieu, aan duurzaamheid, aan veiligheid en aan mensen met talent en een hart voor suiker, “onze sweethearts”.
Centrum Agrarische Geschiedenis wil samen met andere geïnteresseerden de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven bestuderen, bewaren en toegankelijk maken. Het bekijkt materieel en immaterieel erfgoed in een nationale en internationale context en heeft aandacht voor de interactie tussen verleden, heden en toekomst.