Reuzenommegang Katuit in Dendermonde
Reuzen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze duiken wereldwijd op in sprookjes, mythes en legendes. In België zijn er naar schatting nog 1500 reuzen.
Al sinds de middeleeuwen bakken ouders en bakkers in Vlaanderen voor het driekoningenfeest (6 januari) een speciale taart waarin ze een gedroogde boon verstoppen. Wie die de boon in zijn deel van de taart terugvindt, wordt tot koning(in) voor een dag gekroond. Ze krijgen een papieren kroon op en mogen beslissen hoe de dag verder verloopt.
In het Geutelingenmuseum in Elst kom je alles te weten over de geuteling, een gebak dat ter ere van de feestdag van de Heilige Appolonia wordt gegeten.
Tot het begin van de 20ste eeuw waren zoete lekkernijen het privilege van de rijke bevolking. Naast suiker waren ook chocolade en exotisch fruit zoals sinaasappels lange tijd erg duur.
Bovendien zag het gewone volk zoetigheid als ‘verwijfd’. Zelfs toen de prijzen voor suiker aan het einde van de 19de eeuw verlaagden, waren er verschillende reclame- en overheidscampagnes nodig om de consumptie ervan te doen stijgen. Die beklemtoonden de hoge energiewaarde en het nut daarvan voor de hardwerkende, gewone man.
In de 19de eeuw zag de burgerij een belangrijke rol weggelegd voor huisvrouwen: ze moesten er met lekker eten voor zorgen dat iedereen rustig thuis bleef. Toen eind 19de eeuw stakingen van industriearbeiders uitbraken in Henegouwen, zag de gouverneur van die provincie de oplossing in … taart. De vrouwen van de stakers moesten taart leren bakken. Zo zouden man en kinderen tevreden zijn, het thuis gezellig vinden en geen overlast creëren op straat of op café.
Het Bakkerijmuseum in Veurne vertelt je alles over het bakambacht en de(ge)bakcultuur in Vlaanderen.
Vanaf de jaren 1920 was er geen feest of speciale gelegenheid meer zonder zoetigheid: kerststronk met kerstmis, ijstaart in de vorm van een lam met het communiefeest, strooisnoep met Sinterklaas of carnaval … Het jaar rond markeren gebak en snoepgoed de belangrijke momenten in een mensenleven.
In het Volkskundemuseum in Brugge ontdek je de eeuwenlange traditie om gebak en chocolade speciale vormen te geven naar aanleiding van bepaalde feestdagen.