
Genieten van een glaasje wijn. Het lijkt ons heel gewoon.
Maar de wijnproductie in onze streken was steeds een moeilijk proces, hoewel in het Midden-Oosten al vroeg erg succesvol. De wijncultuur werd door migraties en veroveringen - onder meer door de Romeinen - verder verspreid. De wijndronk werd zelfs in godsdiensten vastgelegd. Vandaar ook de behoefte aan wijn, vooral door kloosters, die zelf wijn maakten of uit verre streken insloegen. Ook aan de hoven van de adel en later bij de rijke burgerij bleven wijnen een statussymbool.
De kleine ijstijd vanaf de 16de eeuw deed de schuchtere wijnbouw in de Nederlanden de das om, maar de wereldwijde kolonisatie verspreidde de aanplant van wijnstokken met wisselend succes over de Nieuwe Wereld.
Voor het merendeel was de wijnkwaliteit slecht, maar wijn werd toch massaal gedronken, want water was smaakloos en bevatte vaak ziektekiemen.
Door de stijgende welvaart en technische vooruitgang vanaf de 19de eeuw streefde men naar kwaliteitsverbeteringen.
Nu vindt er op heel korte tijd een nieuwe revolutie plaats.
De klimaatverandering geeft onze streek weersomstandig-heden die lang geleden heersten in Bourgondië. De teelt van druiven in eigen streek, het aanmaken van wijn; ook hier het kan nu. Dankzij de grotere welvaart en reislust in de wereld is ook ons smaakpatroon veranderd: exotische gerechten, overgoten met wijn doen ons lekkerbekken en creëren een afzetmarkt.
In deze glijdende omstandigheden heeft wijnbouwer Karel Henckens aan de oevers van de Maas in Aldeneik met kwaliteitswijnen faam opgebouwd. Het pioniersverhaal van hem en zijn familie wil hij u graag persoonlijk toelichten.
Karel Henckens is samen met zijn vrouw Tine, en met hun kinderen Hein en Reile, wijnmaker in Wijndomein Aldeneyck
Jos Henckens is voorzitter van de Patersangerskring.org.
________________________________________________________
Toegang: 3-5 €.
Aanmelden ten laatste op di. 11 november 2025 bij Annie Metten of Jos Henckens (contactgegevens: zie hoofding)