
Loonse stroop
Appelen of peren, suiker, en een grote ketel: meer heb je in principe niet nodig om stroop te maken. In het Limburgse Borgloon perfectioneerden ze het proces. Loonse stroop veroverde vanaf de late 19de eeuw het hele land.
Appelen of peren, suiker, en een grote ketel: meer heb je in principe niet nodig om stroop te maken. In het Limburgse Borgloon perfectioneerden ze het proces. Loonse stroop veroverde vanaf de late 19de eeuw het hele land.
Al sinds de middeleeuwen bakken we voor het driekoningenfeest een speciale taart met een gedroogde boon in verstopt. In Elst bakken ze een geuteling.
Leer meer over hoe de komst van 'de glazen dorpen' de druiventeelt in de streek rond Overijse beïnvloedde!
Minder dan twee eeuwen geleden, in 1845-1847, woedde er een vernietigende hongersnood op het Europese platteland.
Duik in het schitterende schilderij 'Bietenoogst' en ontdek de spanningen tussen stad en platteland rond het begin van de 20e eeuw.
Het Kempens kieken is niet zomaar een kip, maar een sappig stukje Vlaams erfgoed met een millennia-oude voorgeschiedenis.
Heerlijke zongerijpte tomaten, malse blaadjes sla, frisgroene boontjes… De lekkerste groenten van Europa komen uit… Mechelen! Ontdek deze geschiedenis om bij te watertanden.
Het belangrijkste strijdpunt van de Belgische Werkliedenpartij was het algemeen stemrecht. Maar ook kwaliteitsvolle en betaalbare voeding voor hun leden.
De wafels zijn klaar! Al sinds de middeleeuwen smult jong en oud van deze lekkernij. Wil jij ook aanschuiven? Los dan eerst de opdrachten op!
Abdijen zoals Herkenrode bezaten veel gronden voor landbouw, veeteelt én viskweek. Belangrijk voor christenen, die geen vlees mochten eten op vrijdagen.
Het verhaal van het witloof is ook het verhaal van Kampenhout en omliggende witloofgemeentes. Want sinds er ergens diep in een Brusselse kelder een kropje groeide uit een witloofwortel, vond de teelt zijn weg naar de vruchtbare gronden van de streek. De jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw waren...
’t Grom is het museum van de Groentestreek, van Aartselaar tot Rotselaar en van Zemst tot Ranst. Gevoed door de twee Neten, Dijle, Demer en Rupel is deze streek altijd vruchtbare grond gebleken. Dit rivierenland met zijn klei- en leembodems is en was ideaal voor de tuinbouw. En met de...
Ongelooflijk maar waar, tot op heden bestond er geen enkel Frietmuseum ter wereld en het Frietmuseum van Brugge is dus het enige en unieke museum van de friet. Samen met de lekkere Belgische chocolade, is de Belgische friet zeker het product dat het meest de goede levenswijze van de Belg...
zich het Museum van de ’Belgische Brouwers’. In het Museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier levendig gehouden.
In het Bakkerijmuseum ontdek je het bakambacht van vroeger én vandaag. Het museum toont unieke (hand)werktuigen, relieken en gebruiksvoorwerpen uit de bakkerij. Treed binnen in een kleine wereld vol deuren, kamers en ontdekkingen. Luister naar de laatste roddels in de bakkerswinkel, laat je verwonderen door geuren en kleuren in de...
Het industrieel verleden van de gemeente Koekelberg is gelinkt aan de chocolade. De chocoladefabriek Victoria vestigt er zich op het einde van de 19e eeuw en werft naamsbekendheid naast Côte d’Or, Meurisse en Jacques. De Belgian Chocolate Village is één van Europa’s grootste musea over chocolade. Bekijk de bezoekersinformatie.
Bij onze voorouders stond niet hetzelfde op het menu als vandaag. Kan jij rangschikken sinds wanneer deze tien gerechten op tafel komen?